MoMeNT

Vrijdag 22 januari 2021

Lisa’s wekelijkse filmtip! Cineaste Anselma dell’Olio maakte honderd jaar na zijn geboortedatum een bijzonder portret van Fellini. Nu gratis te bekijken via pleasereleaseme!
 

 
Buon giorno, signore e signori

Beeldt u in: u loopt op straat en in de verte klinkt er een vrolijk klein fluitje. Even – voor een fractie van een seconde– vergeet u waar u naartoe wandelt en wordt u vervoerd door verwondering voor de wereld die bezield wordt door geluiden. U draait zich om…
Federico Fellini, wereldbekende barokke Italiaanse maestro van de film, beschrijft zichzelf als een slechte reiziger. Zodra hij wegtrekt uit zijn dierbare steden in Italië, snapt hij niets meer van de structuur van de wereld. De betekenisvolle kleine details die opvallen in gekende straten hebben enkel hun kracht als er iemand de bijhorende mythes weet te beschermen. Meer dan twintig parels schitteren op de palmares van Federico Fellini die naast regisseur ook een succesvol screenwriter was. ‘La strada’ (1954) behoort samen met ‘La dolce vita’ en ‘8 ½’ (Otto e mezzo) tot de beroemdste films van laatstgenoemde.
Cineaste Anselma dell’Olio maakte honderd jaar na zijn geboortedatum een bijzonder portret van Fellini die op zoek was naar onbewuste en spirituele (droom)dimensies van het leven. Aan de hand van filmfragmenten en interviews ontmoeten we een cineast die het spirituele, mysterieuze en esoterische probeert te vatten. Fellini ging te rade bij de Jungiaanse psychoanalyse. Parallel aan de ontmoeting met Ernst Bernard gaat er een copernicaanse revolutie in het leven van Fellini gepaard. ‘Otto e Mezzo’ en ‘Giulietta degli Spiriti’ zijn twee sleutelfilms waarin hij kracht vindt om het onzichtbare zichtbaar te maken en zijn dromen tot iconische verhalen te vervullen.
Geniet van deze prachtige, intieme en mystieke Fellini-trip en hoogstwaarschijnlijk trekt u hierna de nodige tijd uit om zijn gehele oeuvre te (her)ontdekken!


‘Fellini degli spiriti’ werd gerealiseerd in samenwerking met het Belgische productiehuis Walking The Dog.


Je kan deze film hier gratis bekijken van 18 tot 22 januari op de website pleasereleaseme, een  platform voor alternatieve releases van films die om diverse redenen nooit de cinemazalen bereikten, maar absoluut het bekijken waard zijn. He paswoord is FelliniDTSENG

 


Credits

FELLINI DEGLI SPIRITI 
Anselma dell’Olio
2020 / 100’
Italiaans / Engels ondertiteld