FIlm

FLEE

Jonas Poher Rasmussen

Dinsdag
31 mei 2022
20.30 uur

Dit is het ware verhaal van Amin, een man die door zijn nakende huwelijk gedwongen wordt het verleden te onthullen dat hij zorgvuldig verborgen had gehouden. Zijn geheim, dat hij meer dan twintig jaar bewaarde, zet het leven dat hij heeft opgebouwd op losse schroeven. Hij vertelt over zijn moeilijke reis als kindvluchteling van Afghanistan naar Denemarken.

Zijn vader werd meegenomen door de Taliban. Zijn broertje moest tegen Amerikanen gaan vechten tijdens een bloederige oorlog. Amins leven in Kaboel was geen pretje. Daarom trok hij zich op zijn kamer terug om tussen de posters van Jean-Claude Van Damme van een ander leven te dromen. Ook zijn moeder droomde daarvan en nam haar kinderen mee naar Rusland om uiteindelijk in Denemarken te belanden. Dit waargebeurde verhaal behoort toe aan Jonas Poher Rasmussens vriend, maar het duurde jaren en veel vertrouwen voordat de Deense documaker het te horen kreeg. Door een aangrijpende mix van archiefbeelden en animaties vertelt Rasmussen nu dat onderdrukte oorlogsverleden van Amin (pseudoniem), die in de jaren '80 oorlogsgebied ontvluchtte om nu openlijk als homo te kunnen leven. Niet gek dat Flee beschouwd wordt als de volgende Waltz with Bashir, Ari Folmans film die oorlogstrauma’s in animatie vangt.

www.mooov.be/nl

Tickets

Basis: € 8,00
VVK: € 7,00

Credits

regie: Jonas Poher Rasmussen, speelduur: 90 min, jaar: 2021, land: Denemarken, taal: Deens, Engels, Perzisch, Russisch, ondertiteling: Nederlands